Week van de armoede 2023

17 oktober is de jaarlijkse Werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.  

Overal worden op en rond 17 oktober activiteiten opgezet die de strijd tegen armoede in het licht zetten. 

De centrale 17 oktober-campagne 2023 focust op het recht op werk. Een duurzame job voor iedereen!

Lokaal stellen de gemeenten Puurs-Sint-Amands en Bornem samen met armoedevereniging De Schakel een activiteitenprogramma voor met armoede als rode draad.


Sobere maaltijd


De Schakel nodigt voor de dertiende keer uit voor een sobere maaltijd, in het Gemeenschapshuis in Branst op dinsdag 17 oktober.  Dienst- en hulpverleners, sympathisanten en beleidsmensen zijn welkom om samen met mensen van De Schakel een eenvoudige maaltijd met soep en boterhammen te eten. Zo ontstaan gesprekken tussen mensen die anders wellicht niet gemakkelijk contact zouden hebben. Mogelijk een eerste opstapje naar meer begrip voor elkaars leefwereld? 

Gemeenschapshuis Branst, dinsdag 17 oktober, 12.00 u - 14.00 u

Enkel op uitnodiging, vooraf inschrijven noodzakelijk!!!


Inleefweek armoede

Van vrijdag 13 oktober tot donderdag 19 oktober organiseert De Schakel i.s.m. de gemeenten Puurs-Sint-Amands en Bornem een Inleefweek Armoede. Dit is een educatief model onder begeleiding van Welzijnszorg.

De deelnemers aan een inleefweek gaan de uitdaging aan om één week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft. Dat komt neer op €60 voor een volwassen persoon en €20 voor een kind. Zo ervaren ze aan den lijve hoe het voelt om in armoede te leven.

Deelnemers engageren zich om één week te leven met een beperkt budget. Met dit budget betalen ze voeding, ontspanning, brandstof en alle (onverwachte) kosten die ze tijdens de week tegenkomen. Ze nemen ook deel aan een intake- en een slotmoment, die ervoor zorgen dat ze helemaal ondergedompeld worden in het thema Armoede.

Enkel op uitnodiging, vooraf inschrijven noodzakelijk!!!

 Concert: 25 jaar Tom Helsen op vrijdag 20 oktober in CC Ter Dilft, Schouwburg 

Tussen 1998 en nu bracht Tom Helsen maar liefst twaalf full-albums uit, waaronder ook enkele Nederlandstalige platen. Ondertussen werkt hij aan zijn 13de album, dat in het najaar van 2023 uitkomt.

Op 20 oktober brengt hij in Ter Dilft live een combinatie van songs in het Engels en het Nederlands: zijn oude hits én zijn nieuwe werk. Kom mee die kwarteeuw vieren en vergeet het niet: hij heeft enorm veel zin om je ‘tom helsen’!

We nodigen Tom niet toevallig uit in de week van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen armoede. Het armoedethema ligt hem na aan het hart. Hij schreef er een nummer over ‘It could happen to you too’ en hij bewees het afgelopen jaar een top-ambassadeur te zijn voor het Netwerk tegen armoede, waar ook De Schakel deel van uitmaakt.

www.tomhelsen.be

https://youtu.be/rRAXtXHXNAA

Ter Dilft, Bornem, vrijdag 20 oktober, 20.00 u – 21.10 u

Info en tickets: www.terdilft.be

De kansendans. Theatervoorstelling op woensdag 25 oktober in CC Binder

Caro Bridts & Lieven De Pril, educatief medewerkers van Welzijnsschakels vzw hebben in de voorbije coronaperiode niet stil gezeten. Eind 2021 verscheen hun boek De Kansendans. In januari was het al aan een tweede druk toe. Dit unieke boek over armoede en gelijk(waardig)heid vertrekt vanuit hun persoonlijke levensverhaal. Het leven van iemand die opgroeide in generatiearmoede en het leven van een hulpverlener uit de middenklasse worden aan elkaar gespiegeld. Het boek brengt een vernieuwende kijk op armoede, de samenleving en op armoedebestrijding.
Stefanie Moens brengt het verhaal in een aangrijpende theatermonoloog.


cc Binder, Puurs-Sint-Amands, woensdag 25 oktober, 20.00u – 21.30 u

Info en tickets: www.ccbinder.be

Doe mee en hang een laken uit je raam!

De Schakel roept iedereen op om op 17 oktober een geknoopt laken uit het raam te hangen. Dat laken staat symbool voor ‘Ontsnappen uit armoede’.  Doe mee en laat zien dat ook jij een wereld zonder armoede wil. 

Meer info?

Chris Van de Vreken, themawerker, 03/899 40 32, 

chris.vandevreken@deschakelpuurs.com


Marleen Van den Mooter, coördinator, 0476/63 23 46, marleen.vandenmooter@deschakelpuurs.com